امروزه نصب سیستم استاندارد اعلام حریق بخش جدایی ناپذیر از ایمنی ساختمانها محسوب میشود. ساختمانها ملزم به نصب این سیستم میباشند. در تمام کشورها لازم است که برای ایمن سازی و استانداردسازی ساختمانها، کابل کشی انجام شده و سیستمهای اعلام حریق طراحی و اجرا شوند. ترکیب سیستم اعلام حریق و سیستم مدیریت ساختمان BMS و آموزش هوشمندسازی ساختمان BMS امری معمول است که کاهش انرژی و افزایش ایمنی را به دنبال دارد.
استاندارد سیستم اعلام حریق، براساس نیازهای ساختمان اجرا میشود. به طور کلی نصب سیستم اعلام حریق به رعایت قوانین و استانداردها نیاز دارد تا تایید نهایی را دریافت کند. برای این سیستم استانداردهای متفاوتی از جمله EN-54، LPCB ، BS5839 ، EVPU ، NFPA72 و UL وجود دارد که در هر کشوری از یکی از این استانداردها برای طراحی و اجرای سیستم اعلام حریق استفاده میشود. در ادامه در رابطه با استانداردها در انواع سیستم اعلام حریق و مزایا و معایب هر کدام از آنها بیشتر صحبت میکنیم.
استاندارد اعلام حریق
سیستم استاندارد اعلام حریق تجهیزات الکترونیکی است که خیلی زود نشانههای حریق را تشخیص داده و از وقوع آتش سوزی در ساختمانها جلوگیری میکند و مانع خسارتهای جانی و مالی میشود. این سیستمها از تجهیزات مختلفی تشکیل شدهاند. پنل مرکزی یکی از اجزای سازنده سیستم اعلام حریق است که به عنوان مغز سیستم اعلام حریق عمل میکند. شستی اعلام حریق، تجهیز دستی فعال سازی سیستم اعلام حریق است. تجهیزات اتوماتیک تشخیص حریق نیز شامل دتکتورهای دودی، دتکتورهای حرارتی و دتکتورهای گازی هستند که از انواع دتکتورهای اعلام حریق میباشند.
عملکرد سیستم اعلام حریق به این گونه است که هر نوع سیگنال مشکوک را از طریق دتکتورها به پنل ارسال نموده و دستورات لازم را جهت اعلام نمودن هشدار و به صدا درآمدن آژیرها انجام میدهد. روش نصب اعلام حریق و راه اندازی سیستم اعلام حریق طبق استانداردها بوده و توسط افراد متخصص انجام میشود. انواع مختلفی از سیستمهای اعلام حریق وجود دارد که شامل سیستم اعلام حریق متعارف و اعلام حریق آدرسپذیر میباشد.
معرفی انواع استاندارد اعلام حریق
سیستم استاندارد اعلام حریق از تجهیزات مهم و حیاتی است که باعث جلوگیری از گسترش آتش شده و از جان و مال انسانها محافظت میکند. تطبیق سیستم اعلام حریق با استانداردهای مختلف، باعث میشود از عملکرد آنها در شرایط اضطراری اطمینان حاصل شود. مجهز نمودن این سیستم برای همه ساختمانهای کوچک و بزرگ امکانپذیر است ولی نصب آن در ساختمانهای تجاری بزرگ الزامی است.
استاندارد ،NFPA استاندارد NFPA 72 برای زون بندی سیستم اعلام حریق، استاندارد NFPA 72 برای نصب تجهیزات اعلام حریق، استاندارد ،UL استاندارد ،LPCB استاندارد EN-54 و استاندارد BS 5839 انواع استاندارد اعلام حریق میباشند. شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر از طریق تماس با برنابنیان اقدام نمایید.
استاندارد سیستم اعلام حریق؛ استاندارد NFPA
انجمن ملی حفاظت از آتش، سازمانی جهانی است که کدهای مختلفی برای استانداردسازی ارائه میدهد. این سازمان استانداردهای ایمنی، آموزش، تعلیم و خطرات مربوط به برق را ترویج میکند.
استاندارد NFPA 72 موارد زیر را پوشش میدهد:
- کاربرد
- محل قرارگیری
- نصب
- عملکرد
- بازرسی
- سیستمهای نظارتی
- تست و نگهداری سیستمهای اعلام حریق
- سیستمهای هشدار عمومی
- تجهیزات هشدار آتش، سیستمهای ارتباطی اضطراری و اجزای آنها
از اهداف این آیین نامه میتوان به شرح ابزار آغازگر، انتقال، اطلاعرسانی و اعلام سیگنال و همچنین سطوح عملکرد و قابلیت اطمینان انواع مختلف سیستمهای اعلام حریق، سیستمهای هشدار و… اشاره کرد.
استاندارد NFPA72 قوانینی برای زون بندی سیستم استاندارد اعلام حریق ارائه میدهد که با نصب آن میتوان محدوده وقوع را شناسایی کرد. علاوه بر آن برای نصب تجهیزات سیستم اعلام حریق نیز باید به استانداردهای NFPA 72 توجه کرد. شما میتوانید با مراجعه به صفحه اینستاگرام اطلاعات بیشتری در این باره کسب کنید.
استاندارد UL
استاندارد UL در سراسر جهان با سازمانهای استاندارد ملی، برای ایجاد امنیت همکاری میکند. هدف از این استاندارد تعیین دستورالعملهایی برای ساخت، مواد اولیه، مونتاژ وسایل، تست و بررسی و عملیاتهای مرتبط با محصولات ایمنی است که در ساخت محصولات مختلف استفاده میشود. استاندارد اعلام حریق UL برای اطمینان از عملکرد و مقاومت محصولات، ویژگیهایی مثل اشتعالپذیری، احتمال جرقه زدن، مقاومت در برابر آتش و .. را بررسی میکند.
استاندارد LPCB
تجهیزات اعلام حریق باید توسط فرد ثالث تایید شود. تایید محصولات توسط شخص ثالث بیان کننده این است که محصولات و خدمات میتوانند استانداردهای لازم را برآورده کنند. این استاندارد برای آزمایش، ارزیابی و صدور گواهینامه مبنی بر تایید تطابق محصول با استانداردهای لازم میباشد.
استاندارد EN-54
استاندارد اعلام حریق EN-54 ، شامل همه استانداردهایی است که برای محصولات و دستورالعملهای کاربردی سیستمهای تشخیص و هشدار حریق کاربرد دارد. این استاندارد مواردی از جمله ویژگیهای محصول، روش آزمایش، تست و معیارهای عملکرد محصول را بررسی میکند. هدف از این استاندارد ارزیابی میزان اثربخشی و اطمینان از سیستم تشخیص و اعلام حریق است.
یکی از استانداردهای اعلام حریق؛ استاندارد BS 5839
یکی دیگر از انواع استانداردهای اعلام حریق، استاندارد BS 5839 است که تا حد زیادی باعث کاهش خسارتهای مالی، جانی و خطر مرگ ناشی از آتش سوزی و حریق میشود. این استاندارد، توصیههایی برای سیستمهای اعلام حریق ساختمانها ارائه میدهد و باعث افزایش ایمنی میشود.
جمع بندی
در این مقاله سعی کردیم شما را با سیستم استاندارد اعلام حریق و انواع آن آشنا کنیم. این سیستم تجهیزات الکترونیکی است و هدف کلی استانداردها، ایمنی ساختمانها و جلوگیری از وقوع خسارتهای مالی و جانی است. طراحی و اجرای این سیستمها بسیار مهم است و تجهیزات به کار رفته در آن، باید طبق استانداردهای جهانی و ملی باشند. هوشمندسازی ساختمان و یکپارچه کردن اعلام حریق، تاثیر زیادی در کاهش انرژی دارد. شما میتوانید در مقالات دیگر ما اطلاعاتی در این خصوص بیابید و پاسخی برای معایب و مزایای هوشمندسازی ساختمان چیست و چه اهمیتی دارد؟ بدست آورید.
شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر درباره برنابنیان، به سایت ما مراجعه کنید و اطلاعاتی درباره اعلام حریق، هوشمندسازی ساختمانها و … بدست آورید و از خدمات ارائه شده بهره مند شوید.
جهت مشاوره و درخواست ارائه خدمات اعلام و اطفا حریق و نصب و راهاندازی سیستم اعلام حریق از برنابنیان، میتوانید با همکاران ما تماس بگیرید و مشاوره و راهنماییهای لازم را دریافت کنید.