دوربین مداربسته ptz یا چرخشی و انواع و کاربردهای آن چیست؟

دوربین مداربسته ptz یا چرخشی یا اسپیددام یا دوربین گردان

عبارت PTZ مخفف Pan  Tilt و Zoom است. دوربین مداربسته ptz با قطعات مکانیکی ساخته شده است که (همانطور که از اسمش پیداست) به آن امکان چرخش، از چپ به راست، از بالا به پایین و بزرگنمایی را می‌دهد. این نوع دوربین مداربسته، معمولا برای نظارت بر نماهای گسترده، با زوایای 180 یا 360 درجه استفاده می‌شود.

هرچند می‌توانید این دوربین مداربسته را طوری تنظیم کنید که به طور خودکار حرکت را دنبال کند. دوربین مدار بسته ptz امکان کنترل از راه دور را به کاربر می‌دهد. این نوع دوربین مداربسته با نام‌های متفاوتی مثل دوربین‌ گردان، چرخشی، اسپید دام (Speed Dome) و Fast Dome نیز شناخته می‌شوند. با تماشای ویدیوی 1 دقیقه‌ی زیر با دوربین مداربسته ptz آشنا شوید. نیز ادامه مطلب با تیم برنا بنیان همراه باشید.

 

 

انواع دوربین مداربسته ptz

انواع دوربین مداربسته ptz یا چرخشی یا اسپید دام شامل موارد زیر هستند:

دوربین مداربسته اسپید دام Wifi :

این نوع دوربین مداربسته از طریق Wifi یا PoE راه‌اندازی می‌شود. در مقایسه با دوربین مداربسته اسپید دام آنالوگ، این دوربین مداربسته به صورت بی‌سیم و بدون نیاز به اتصال سخت افزاری به روتر وصل می‌شود. (هرچند همچنان برای تغذیه به برق نیاز دارند.)

 

دوربین مداربسته چرخشی PoE :

این دوربین مداربسته از کابل اترنت استفاده می‌کند که برای دریافت برق و اتصال اینترنت، به سوییچ PoE متصل می‌شود. به‌طورکلی این نوع اتصال از Wifi بسیار قوی‌تر می‌باشد.

دوربین مدار بسته گردان یا ptz آنالوگ:

دوربین مداربسته گردان آنالوگ، از یک سیگنال ویدیویی آنالوگ برای ضبط تصاویر استفاده کرده و از طریق کابل کواکسیال به دستگاه ضبط کننده دیجیتال (DVR) متصل می‌شود. این نوع دوربین مداربسته آنالوگ معمولا نمی‌تواند داده‌های ویدیویی را به تنهایی منتقل کند و برای تبدیل، فشرده‌سازی و ذخیره تصاویر به dvr نیاز دارد.

 

دوربین مداربسته چرخشی فضای باز:

دوربین مداربسته‌های چرخشی که در فضای باز نصب می‌شوند، باید در برابر حرارت شدید و شرایط آب و هوایی مقاوم باشند. این نوع دوربین مداربسته، معمولا دارای استاندارد IP و محافظتی بوده تا در برابر مشکلات طبیعی مقاومت کافی داشته باشد.

 

دوربین مداربسته گردان وایرلس:

در مواقعی که نصاب قادر به نصب کابل ویدیویی نیست، دوربین مداربسته گردان یا چرخشی وایرلس قادر به انتقال ویدیو به صورت بی‌سیم است. معمولا این کار از طریق wifi انجام می‌شود. اگرچه می‌توان از انتقال‌دهنده‌ها برای تبدیل سیگنال‌های آنالوگ استفاده کرد. دوربین مدار بسته PTZ وایرلس معمولا برای نظارت از راه دور در فضای باز استفاده می‌شود. کابل‌کشی این نوع دوربین مداربسته وایرلس دشوار و هزینه‌بر است.

 

دوربین مداربسته ptz وایرلس چیست؟

 

کاربرد دوربین مداربسته چرخشی یا PTZ

محل قرارگیری دوربین مداربسته اسپید دام یا ptz بسیار مهم است. چرا که این دوربین‌ها باید طوری نصب شوند که نقاط کور از بین برود. جهت کسب اطلاعات بیشتر به مطلب چگونه نقاط کور دوربین مداربسته را پیدا کنیم؟ مراجعه کنید. این مشکل در دوربین مداربسته PTZ امری رایج است. البته به دلیل قابلیت زوم‌کردن، کاربرد اصلی این نوع دوربین مداربسته در محدوده‌های وسیع می‌باشد. معمولا از این نوع دوربین مداربسته در مکان‌های زیر استفاده می‌شود:

  • ایستگاه‌های نگهبانی
  • سوپرمارکت‌ها
  • فرودگاه‌ها
  • کلیساها
  • موزه‌ها
  • سایت‌های ساختمانی
  • مناطق بزرگ فضای باز
  • کارخانه‌ها
  • سوله
  • چهارراه‌ها

 

دوربین مداربسته ptz و کاربرد آن چیست؟

 

معایب دوربین مداربسته گردان یا PTZ

دوربین مداربسته گردان دارای معایب‌هایی هستند که موارد زیر اشاره شده است:

دید محدود :

دوربین مداربسته‌های ptz قادر به ضبط تصاویر مناطقی که رو به لنزشان قرار ندارند، نیستند. این موضوع مشکل پوشش‌دهی را در پی دارد. این دوربین مداربسته‌ها قادر به چرخش و زوم هستند. اما این احتمال وجود دارد که متجازان از نواحی خارج از دید دوربین حرکت کرده و شناسایی نشوند.

 

طول عمر کم تر :

دوربین مداربسته گردان یا ptz دارای قسمت‌های متحرک زیادی است (از جمله موتورهایی برای گردش در جهت عمودی و افقی و زوم). این دوربین‌ها مستعد خرابی هستند. دوام پایین‌تری دارند و با توجه به میزان خرابی آنها هزینه‌ی تعمیر این دوربین‌ها از قیمت اولیه‌شان بیشتر خواهد بود.

نقطه کور :

دوربین مداربسته ptz خطای زیادی در نشان‌دادن جهت دارد، به‌خصوص هنگامی‌که روی حالت خودکار تنظیم شده باشد. یک دوربین مدار بسته ptz ممکن است بدون توجه به آنچه در گستره‌ی دید اتفاق می‌افتد، به طور مدام به چرخش ادامه دهد. نقاط کور خطر خطای انسانی بشمار می‌روند.

 

قیمت بالا :

در بسیاری از موارد، نصب یک یا چند دوربین مداربسته ثابت (مانند دوربین مداربسته fisheye) در مقایسه با یک دوربین مداربسته ptz پوشش‌دهی بهتر و هزینه کمتری را دارد. برای مثال؛ یک دوربین مداربسته فیش آی یا چشم ماهی با کیفیت 4k با امکان زوم دیجیتال همان نواحی پوشش‌دهی‌شده توسط یک دوریین ptz را بدون خطر تغییر جهت اشتباه دربربگیرد.

 

حساسیت تاخیر :

مشکل رایجی که در بسیاری از دوربین مداربسته‌های چرخشی وجود دارد، تاخیر بالا در اجرای فرمان است. تاخیر فرمان، مدت زمانی است که یک اپراتور فرمانی را برای دوربین ارسال می‌کند و در مانیتور تغییر ایجاد می‌شود. تاخیر زیاد باعث می‌شود که کنترل دوربین ptz از کار بیافتد.

 

ریسک بالای اختلال عملکرد:

اگر دوربین مداربسته ptz به درستی نصب نشده باشد، ممکن است از نظر مکانیکی و همچنین قانونی مشکل ایجاد کنند. این دوربین‌ها از نظر مکانیکی، با تغییر شرایط آب و هوایی دچار اختلال می‌شوند. همچنین اگر این دوربین‌ها به طور تصادفی قسمتی از ملکی خصوصی را دربربگیرند، برای مالک دوربین و نصب‌کننده دردسر حقوقی بزرگی ایجاد می‌شود.

 

دوربین مداربسته ptz و معایب آن چیست؟

 

مزایای دوربین مدار بسته اسپید دام یا PTZ

مزایای دوربین مداربسته اسپیددام یا PTZ گسترده می‌باشد. مهمترین مزیت‎‎‌های آن‌ها در موارد زیر گفته است.

میدان دید گسترده:

دوربین مداربسته ptz برای نظارت و کنترل یک محیط بزرگ مورد استفاده قرار می‌گیرد. اغلب توصیه می‌شود که در کنار این دوربین‌ها، از یک دوربین مداربسته ثابت استفاده کنید تا نقطه کور را پوشش دهد. دوربین اسپید دام یا گردان بسته به مدل آن می‌تواند با زاویه 180 یا 360 درجه حرکت کند.

 

ردیابی خودکار بر اساس حرکت:

ردیابی خودکار در دوربین مداربسته عملکردی است که دوربین ptz را قادر می‌سازد تا میدان دید خود را تنظیم کرده و اجسام در حال حرکت را بطور خودکار دنبال کند. استفاده از این قابلیت در مناطق ساکت و خلوت‌تر مانند موزه بسته توصیه می‌شود.

 

اسکن خودکار بر اساس زمان :

دوربین مداربسته ptz را می‌توان در حالت auto-pilot قرار داد تا مناطق از پیش تعریف‌شده را اسکن کرده و بر اساس الگوها حرکت کند. موقعیت‌های از پیش‌تعیین‌شده، را می‌توان برای تغییر زمان برنامه‌ریزی کرد. مثلا، یک دوربین مداربسته گردان یا PTZ می‌تواند طوری تنظیم شود که هر 30 ثانیه، در سطح افقی و عمودی حرکت کرده و زوم کند تا مناطق مختلف مورد نظر را در منطقه نظارت کلی دوربین ثبت کند.

 

کنترل از راه دور :

دوربین مدار بسته PTZ را می‌توان به صورت دستی و از راه دور تنظیم کرد تا فعالیت‌های مشکوک را ردیابی کند. این قابلیت، به کاربران این امکان را می‌دهد که بدون نیاز به حضور در نزدیک سیستم مداربسته، زاویه دید دوربین را تغییر دهد.

 

قابلیت های بزرگنمایی :

بیشتر دوربین مداربسته‌های PTZ قابلیت زوم اپتیکال را دارند. این ویژگی جهت مشاهده و ضبط تصاویر از اجسام دور، مانند تشخیص چهره و پلاک خودروها استفاده می‌شود.

 

جمع بندی

درباره دوربین مداربسته چرخشی گفتیم و انواع و کاربردها و مزایا و معایب این دوربین ها را دانستیم. اگر باز هم ابهام دارید سوال خود را با تیم برنا بنیان از طریق تماس با ما یا شبکه‌های اجتماعی اینستاگرام یا تلگرام ارائه کنید. نیز می‌توانید دیدگاه زیر را با ایمیل خودتان ثبت کنید. در اولین فرصت پاسخ داده می‌شود. آیکن‌های شبکه‌های اجتماعی زیر را برای دوستان‌تان ارسال کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *